България отговаря в голяма степен на критериите за членство в Организацията

...
България отговаря в голяма степен на критериите за членство в Организацията
Коментари Харесай

Донев счита, че можем да сме член на ОИСР, но от Клуба на богатите страни не са съвсем съгласни

България дава отговор в огромна степен на критериите за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), съобщи министър председателят Гълъб Донев при започване на представянето на отчета на организацията " Икономически обзор на България ".

" При оптималната вътрешна готовност разполагаме с благоприятни условия да приключим присъединителния развой за към 3 години. Това е наша цел и съм уверен, че можем да разчитаме на поддръжката на Секретариата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за нейното реализиране ".

+Тук участват съвсем 1/3 от състава на Министерски съвет, както и хора, отдадени към участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. ОИСР е общественост, учредена на полезности, чиито носители са хората, по тази причина и направих вметка кои са тук. Членството е главен външнополитически приоритет на страната, който намира необятна политическа поддръжка. Служебното държавно управление прави всички належащо за процеса по бързо присъединение ", добави Донев.

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман съобщи от своя страна, че чака с неспокойствие бъдещата работа с българското държавно управление. " Оценяваме високо необятната политическа поддръжка за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", сподели той и уточни, че е реализиран сериозен прогрес в интервала, в който държавното управление на Донев ръководи.

Според Корман България се оправя добре във връзка с макроикономиката непоклатимост и политиките за промени към този момент няколко десетилетия. " Постепенно напредва растежът на Брутният вътрешен продукт – 2,3%, приходите на глава на популацията се усилиха с към 30% по отношение на междинното за държавите-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", акцентира той, като добави, че след Covid пандемията българската стопанска система доста бързо стартира да се възвръща, доста постоянното възобновяване обаче е прекратено от световната рецесия поради войната в Украйна, тъй като колкото по-близо е една страната до Украйна, толкоз по-силно се усеща това.

" Увеличаването на цените за сила и храни се отрази върху други браншове в стопанската система ", означи Корман и добави, че преодоляването на инфлацията е главен приоритет. 

" Въпреки инфлацията заплатите също се покачиха и виждаме една разлика с множеството държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", уточни генералният секретар на ОИСР и добави, че би трябвало да се усъвършенства покупателната дарба в подтекста на инфлацията и посъветва да бъдем деликатни по отношение на нея.

 Генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман/Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман/Снимка: БГНЕС

Корман открои младежката безработица в страната, като разгласи, че тя е много висока – към 9%.

" Очакваме растежът на Брутният вътрешен продукт да се възвърне през 2024 година и да стане над 3% ", съобщи той. Съчетание от финансови промени за по-голяма продуктивност ще докара до напредък и стабилизация на обществените финанси и до възстановяване на инфлацията, разяснява още генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като изясни, че фискалната политика би трябвало да бъде строга и фискалните ограничения би трябвало да бъдат ориентирани към тези, които най-вече поемат натиска от инфлацията.

" Българската финансова система е добре капитализирана, ликвидна като цяло, виждам че сте в позитивната страна на спектъра ", означи той и уточни, че в настоящия подтекст на световните пазари страната ни е относително постоянна.

" Нуждите от разноски би трябвало да бъдат задоволени, по тази причина е нужна фискална консолидация и резистентност. Имаше нужни разноски в подтекста на пандемията и след експанзията на Русия в Украйна, и по тази причина би трябвало да се подсигурява фискална дисциплинираност, която доста добре послужи на България в предишното ", сподели Корман.

Той разяснява и че разноските за безработица и за обществена поддръжка като дял от стопанската система са много по-ниски в България спрямо другите държави-членки в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Според Корман би трябвало да се борим по-добре с бедността, да има тласъци за хората да се върнат на работа и т.н. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР